Poll: Нов дизајн на веб страната?
Како ви се допаѓа новиот дизајн?
Почетна | Активности | ПОЧНАА СРЕДБИТЕ СО ГРАЃАНИТЕ

ПОЧНАА СРЕДБИТЕ СО ГРАЃАНИТЕ

Големина на фонт: Decrease font Enlarge font
image

На 21 март, директорот на Фондот на ПИОМ, Беким Незири и министерот за труд и социјална политика, Спиро Ристовски, го означија почетокот на средбите со граѓаните насловени како „Ден за Вас“.

На средбите, кои се одржаа во Фондот на ПИОМ, Централа-Скопје, претставници од стручните служби на Фондот, низ непосреден дијалог одговараа со цел да им помогнат на граѓаните да ги надминат проблемите со кои се соочуваат при остварувањето на правата од пензиското и инвалидско осигурување.
Министерот Спиро Ристовски и директорот Беким Незири, имаа можност да слушнат и дел од проблемите со кои се соочуваат граѓаните, кои најмногу се однесуваат на недостиг на одредени документи, некомплетирани податоци за стаж и плати, нецелосно пресметан износ на пензијата, потврдување на пензискиот стаж од странство и сл. 
Во своето обраќање пред новинарите, директорот на Фондот на ПИОМ, Беким Незири, изјави дека со ваквиот начин на комуникација со граѓаните, Фондот како институција, транспарентно и директно ќе им помогне на своите корисници на услуги да добијат компетентен и стручен одговор на сите отворени прашања во врска со начинот на остварување на правото за пензија.
- Средбите кои започнаа во Скопје, ќе се одржат и во Струмица, Охрид, Велес, Куманово, Штип, Тетово и Битола, со што ќе бидат опфатени сите региони во Републикава. За одржувањето на регионалните средби, граѓаните однапред ќе бидат известени преку електронските и печатени медиуми и филијалите и деловниците на Фондот на ПИОМ, рече директорот Беким Незири.
Министерот за труд и социјална политика, Спиро Ристовски, проектот го оцени како исклучително значаен за граѓаните на Република Македонија, преку кој тие директно ќе можат да се посоветуваат за начинот на остварување на своите права од пензиското и инвалидско осигурување.

 

  • email Email на пријател
  • print Принт верзија
  • Plain text Само текст
ПОВЕЌЕ ОД: Активности
Previous
image
ПРОЕКТОТ „ДЕН ЗА ВАС“ – АКТИВНОСТ ВО ФУНКЦИЈА НА ГРАЃАНИТЕ
Активноста „ДЕН ЗА ВАС“, која Министерството за труд и социјална политика, Фондот на ПИОМ и Агенцијата за супервизија на капиталното финансирано пензиско осигурување (МАПАС) почнаа да ја реализираат од 2012 година па наваму, продолжува и оваа година, со нов циклус посветен на граѓаните за нивните права од пензиското и инвалидско осигурување. Активноста, е дел од програмските цели на Владата на Република Македонија заради олеснување на пристапот на граѓаните до институциите и подигање на ефикасноста на јавната администрација. ...
image
СУБВЕНЦИОНИРАЊЕ НА ВРАБОТУВАЊЕ МЛАДИ ЛИЦА ДО 29 ГОДИНИ - НОВА МЕРКА ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА НЕВРАБОТЕНОСТА
На прес-конференцијата, одржана на 23 февруари во Владата на Република Македонија, премиерот Никола Груевски, објави дека работодавачите од приватниот сектор кои ќе вработат млади лица до 29 години, евидентирани како невработени во Агенцијата за вработување, ќе бидат ослободени од плаќање социјални придонеси во текот на првата година. ...
image
МЕЃУНАРОДНА РАБОТНА СРЕДБА ВО ФОНДОТ НА ПИОМ
На 12 февруари 2014 година во Фондот на ПИОМ се одржа првиот дел од дводневната работна средба меѓу преставниците од Фондот на ПИОМ, Институтот за социјлано осигурување на Албанија и Департментот за пензиска админстрација на Косово. ...
image
ПРИМАЊАТА НА ПЕНЗОНЕРИТЕ ЌЕ СЕ ПОКАЧАТ
Министрите за финансии Зоран Ставрески и труд и социјална политика Диме Спасов, директорот на Фондот на ПИОМ Беким Нeзири на 11.02.2014 година одржаа заедничка средба со претставници од Сојузот на здруженија на пензионери на која беше договорена и соопштена најновата владина мерка за покачување на пензиите за 600,00 денари....
image
ПРИМЕНАТА НА ЗАКОНОТ ЗА ОТПИС НА КАМАТА ГИ ДАДЕ ОЧЕКУВАНИТЕ РЕЗУЛТАТИ
На 5 декември годинава, во Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Македонија, се одржа прес-конференција, на која директорот на Фондот, Беким Незири, зборуваше за резултатите од имплементацијата на Законот за отпишување на камати на достасани обврски по основ на придонеси од задолжително социјално осигурување до 31. декември 2008 год. ...
image
ПОТВРДА ЗА ЖИВОТ
Се известуваат корисниците на македонска пензија кои живеат надвор од Република Македонија дека Потврдата за живот можат да ја најдат-преземат од Веб страницата на Фондот на ПИОМ, во линкот Информации-Обрасци...
image
ОДРЖАНИ РАЗГОВОРИ МЕЃУ ХРВАТСКИОТ И МАКЕДОНСКИОТ ОРГАН ЗА ПИО
На 19 и 20 ноември 2013 година, во Скопје, се одржаа разговори меѓу Македонскиот и Хрватскиот орган за врска од областа на пензиското и инвалидското осигурување за примена на Договорот помеѓу Република Македонија и Република Хрватска за социјално осигурување....
image
ОПРЕДЕЛЕНИ ЛИЦАТА ОД ФОНДОТ НА ПИОМ ЗА КОМУНИКАЦИЈА СО ГРАЃАНИ СО ПОПРЕЧЕНОСТ
Врз основа на член 161 точка 9 од Законот за пензиското и инвалидското осигурување, а согласно Заклучокот на Владата на Република Македонија од 12 ноември 2013 година, директорот на Фондот на ПИОМ, Беким Незири, ги назначи следните лица за комуникација со контакт податоци, заради укажување помош на граѓани кои имаат одреден вид на попреченост: ...
image
ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА КОРИСНИЦИТЕ НА ПЕНЗИЈА КОИ ПЕНЗИЈАТА ЈА ПРИМААТ ОД РЕПУБЛИКА ХРВАТСКА, А ЖИВЕАТ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
Во Република Хрватска од 14 септември 2013 година во сила е Регулатива за дополнување на Законот за пензиско осигурување, според која, на корисникот на пензијата ...
image
ОДРЖАНИ ДВА МЕЃУНАРОДНИ СОВЕТОДАВНИ ДЕНОВИ ВО ТЕТОВО И ГОСТИВАР
Во рамките на активностите на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Македонија, се одржаа два меѓународни советодавни денови меѓу претставниците на Фондот на пензиското и инвалидското осигурување на Македонија и Германскиот носител на социјално осигурување, и тоа, на 8 октомври во Филијалата во Тетово и на 9 октомври 2013 година во Филијалата во Гостивар....
image
МЕЃУНАРОДНА СОРАБОТКА НА ФОНДОТ НА ПИОМ
Трите средби со странски претставници придонесоа да се разјаснат и остварат значајни прашања од соработката...
image
ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ОБВРЗНИЦИТЕ
Фондот на пензиското и инвалидско осигурување на Македонија ги информира сите правни субјекти и договорни осигуреници (индивидуални земјоделци, свештени лица,таксисти, адвокати и др.) кои немаат платено придонес за ПИО, дека стапи на сила Законот за отпишување на камати на достасани обврски по основ на придонеси од задолжително социјално осигурување. Законот дава можност на фирмите да им се отпишат каматите по основ на неплатени придонеси за ПИО кои настанале заклучно со 31 декември 2008 година. ...
image
ЗАКОНОТ ЗА ОТПИС НА КАМАТИ-ИСТОРИСКА ШАНСА ЗА ОБВРЗНИЦИТЕ
Во Фондот на ПИОМ, на 8 и 10 мај годинава, уште еднаш, во врска со примената и поволностите од Законот за отпишување на достасани обврски по основ на придонеси од задолжително социјално осигурување, се сретнаа претставниците на менаџерскиот тим на Фондот и на сметководствените бироа од Скопје. ...
image
ПОТЕГ ШТО ЗАСЛУЖУВА ПОФАЛБА
На 18 април, во Фондот на ПИОМ, се одржа средба меѓу претставници на Менаџерскиот тим на Фондот и претставници од Стопанската комора на Република Македонија, Сојузот на стопански комори, Нотарската, Занаетчиската и Комората на стечајни управници, како и консалтинг и други фирми. ...
Next
image

УСВОЕНИ ТРИ ИНФОРМАЦИИ

На 19 јули годинава, под претседателство на Ацо Стојанов, се одржа 139-та седница на УО. ...
Повеќе